Reklama
 
Blog | Josef Vlk

Stroje na zabíjení? Děti

Ve světě slouží až na 300.000 dětí v ozbrojených složkách armád, milicí,... Pojďme se podívat do jejich světa. Do světa násilí, brutality, znásilňování a zrudnost zneužívání dětí k boji v kontrastu dětského světa.

        Stroje na zabíjení? Děti!!!

 

Konec 2. světové války se blíží. Nesmyslnost boje je znatelná již několik dní, okleštěný Berlín se zmítal v smrtelných křečích a vůdce rozdával dětským příslušníkům Hitlerjugend vyznamenání. Divize SS Hitlerjugend, složená z dětí, byla postavena na obranu picheldorfského mostu. Bitva byla předem prohrána, proti patnácti a šestnáctiletým dětem ozbrojeným pouze puškami a pancéřovými pěsti stáli ruské tanky. Na šest set dětských vojáků v uniformách SS se tiskne k zemi. Tento boj pro ně skončil masakrem. Stejně tak k obraně Berlína byli povolány i dívky, které obsluhovaly protiletadlová děla. Zrůdnost počínání předních představitelů Třetí říše ukázala jak i v moderní době lze snadno pomocí manipulace, propagandy, strachu a násilí zneužít děti k boji.

 V Evropě to není první případ boje mladistvých ve válečném konfliktu, již v roce 1212 fanatismus tehdejšího křesťanstva směřoval armádu tisíců dětí do Svaté země, místo vítězství je čekala smrt a otroctví. Mnozí z nás žijí v představě, že toto je historie, avšak není tomu tak. Podle Amnesty Internanational v ozbrojených jednotkách ve více jak 30 zemích po celém světě bojuje až 300 000 dětí. Jedná se o děti starší deseti let, ale vyjímkou nejsou ani děti sedmileté.

Nábor probíhá podle klasického scénáře. Do domu vtrhne komando vojáků, buď dítě rovnou unese nebo přistoupí k jednomu z chlapců a zeptá se ho zda vstoupí do milice, pokud odpoví ne, proženou mu hlavou kulku, poté se zeptají dalšího, ten si již netroufne říci ne, a tak se stává vojákem. V armádě je držen pomocí strachu, manipulace, propagandy, drog a násilí. Byli zaznamenány i případy, kdy byl dětský voják donucen zabít člena vlastní rodiny. V postižených regionech není život lehký ani pro dívky, které jsou znásilňovány a poté se stávají sexuálními otrokyněmi. V některých zemích stanou dívky po boku chlapců se zbraní v ruce, jako je tomu například v Nepál, kde chlapce a dívky verbovali Maoisté.

 Situace je nejhorší v Africe, na kterou připadnou až dvě třetiny dětských vojáků. Mezi státy kde jsou zneužívány děti k boji patří Kongo, Uganda, Rwanda, Burundi, Súdán, Čad, Pobřeží slonoviny, Somálsko. Problém se však netýká jen Afriky, v ostatních státech světa slouží na 100 000 dětí v ozbrojených jednotkách. Jihovýchodní Asie, Střední východ, Kolumbie, Afghánistán, Indie, Laos, Indonésie, Filipíny …
 
Otázkou zůstává zda se s takovouto situací smíříme a zavřeme oči, neboť nás se to přece netýká. My si žijeme v klidné Evropě, blahobytu a konzumu. Zatímco jinde děti umírají a vraždí. Vraždí z vůle jiných a pro jiné. Vraždí aby žili. Vraždí jich 300 000. Vraždí. Tak se jdeme kouknout na další díl seriálu z Latinské Ameriky, kde si děti hrají se skutečnou zbraní a vraždí.

Reklama